tirsdag 24. april 2012

Måneansikt og pølsefingre

Labradoren Freia er sliten etter dagens tur rundt Dæhlivann.
En uke er gått siden siste cellegift, og nå er det på`n igjen onsdag.
Gruer meg til smertene under cellegiftbehandlingen, gruer meg til smaken av cellegift, gruer meg til uvel-følelsen. Gruer.

 Men jeg kan ikke klage. Det går jo egentlig greit. Har færre bivirkninger enn de fleste andre pasienter jeg hører om av denne cellegiften. Ok, jeg reagerer nok mer på cellegiften Taxol enn på FEC som jeg fikk i vinter. Av FEC ble jeg bare kvalm og mistet håret. Av Taxol blir jeg oppblåst i kropp og ansikt. Det er effekten av både cellegiften og de allergidempende medisinene jeg får for å dempe mulig reaksjoner av cellegiften. Ingen skjønnhetskur dette. Måneansikt, pølsefingre og hovne tær. Gifteringen min som egentlig er litt for stor, sitter bom fast. Umulig å få over de hovne fingerleddene. Hallo! Jeg som egentlig har lange, slanke fingre og tær, føler meg ikke hjemme med disse monster-delene på kroppen min. Eller som to venninner sa i dag; du har likssom litt botox-ansikt nå.
Ja, ja, takk for det likssom.

Men trøster meg med at det er forbigående. Til sommeren har jeg fått tilbake ansiktet mitt, hendene mine, tærne og litt mer hår har jeg sikkert også. Håret, eller dunet, på hodet fortsetter å vokse.

 Barna sier det er ok at jeg viser bilder av mitt nakne hode nå, men jeg er ikke klar.

 Nummenhet og prikking i fingre, håndledd og ankler er en annen bivirkning jeg kjenner godt. Jeg innbiller meg at dette blir mindre hvis jeg beveger kroppen mye, får sirkulasjonen opp. Har fylt også denne uken med masse turer i skog og mark og litt løping i bakker. Jeg føler meg priveligert når jeg er i skogen og opplever endringene våren gir fra dag til dag. Blåveis og hvitveis har blomstret en hel måned, men nå er knoppene på trærne irrgrønne, fuglene synger så vakkert. Bikkja mi blir sliten av alle de lange turene og snorker på puten sin etterpå mens jeg skriver litt på ny bok eller leser andres før huset blir fylt av aktive barn om ettermiddagen.


Jeg ble bokbadet i Fredrikstads vakre bibliotek av bibliotekar Hanne Utne.


I helgen var jeg på på bokbad i Fredrikstad, hvor min mor er oppvokst. Her har jeg masse gode barndomsminner fra, turer med bestefar på vollene i Gamlebyen, cafebesøk på Cewex, bading i Skjebergkilen og klatring i trærne i min bestefars hage. Fordi jeg har den lokale tilhørighet til Fredrikstad har jeg fått flere oppslag i lokalavisene der, både i høst og nå før besøket mitt. Både Fredrikstad blad og Demokraten hadde artikler på meg og boken min før besøket og jeg ble også intervjuet på lokalradioen. Derfor var arrangementet med meg i det vakre biblioteket også godt besøkt. Til og med en slektning kom som jeg ikke hadde møtt siden bestefar levde, og noen gamle kolleger fra Dagens Næringsliv , samt mange andre. Det er inspirerende å møte lesere og få lov til å fortelle om boken min og hvordan jeg tenker og jobber.

 Føler meg ganske så heldig at jeg har "På direkten". Hvis ikke jeg hadde hatt bokprosjektene mine hadde jeg nok flydd på veggen. Slik sett var det bra at jeg kom med bok rett før kreften. Det var kanskje ikke bra for boksalget, men det var megabra for min mentale helse og velvære!

6 kommentarer:

 1. Vollene i Gamlebyen...der har vi gått endel ganger...)
  Jeg jobbet 10 år i Gamlebyen. En herlig tid!
  Jeg tenker på deg, håper formen er nogenlunde bra.

  God klem

  SvarSlett
 2. Takk. Bedre denne gangen enn forrige. Sover bort giften.

  SvarSlett
 3. Fikk et godt råd som er å trille beina over en fotrulle uten å legge serlig trykk på. Bruker bare crocs når jeg går myke og gode og god plass til føttene. Dette har gitt meg mindre neuropati. Samme med hendene - kniper på noppenballer myke gummiballer med myke pigger.
  Har legen rådet deg til å drikke mye dagen før kur og fortsette drikke mye de først dagene etter? Det hjelper mot oppblåstheten.
  Hos meg pøser de på med saltvann for at jeg ikke skal ha vondt når kuren gis. Tar derfor to til tre timer, men heller det en smerter. Skal ha min 4.kur nå. Spent om denne går like bra etter jeg nesten måtte slutte etter to kurer pga neuropatien.

  SvarSlett
 4. Jeg skal begynne på Taxol på mandag og er spent på reaksjonen. Hadde håpet på mindre bivirkninger av Taxol en FEC kuren. Ser du skriver at du blir dårliger av Taxol en FEC, jeg hadde håpet at det var omvent - at jeg var ferdig med det verste!
  Men, dette er noe vi må igjennom uansett. Du må ha lykke til med videre med dine kurer.
  Kristine

  SvarSlett
 5. FEC er tøffere, du blir mye dårligere. Men jeg reagerer på Taxolen der og da. De færreste gjør det.
  De gir meg saltvann i blodårene samtidig som jeg får giften. Da tar seansen noen flere timer, men da slipper jeg at det sprenger i blodårer og arm.
  Taxolen gjør også at jeg får masse vann i kroppen. Synes det er ubehagelig. Jeg har fått smerter i hender og føtter, men det er håndterlig og ikke noe stort problem.
  lykke til med Taxol, Kristine, det går sikkert bra med deg!!

  SvarSlett
 6. Og takk anonym for tips mot hevelsene!!

  SvarSlett