mandag 6. februar 2012

En overraskende nedtur
I morgen skal jeg til pers igjen, har jeg regnet med.
Cellegiftrunde nummer to.
Jeg har vært forberedt og ganske fysisk sterk, har jeg trodd ihvertfall.
I dag fikk jeg en vekker.

I min iver etter å gjenfinne min styrke, har jeg kanskje overdrevet aktivitetsnivået de siste ukene.
Har gått lange turer, svømt, gått ski, spist sunn mat, trent, til og med isbadet, vært med barna og venner, vært på jobb to ganger, vært på flere bokarrangement, sitter i festkomitee etc. etc, vært på jentekvelder,fester,og nå arrangert hyttetur for 20 venner.
Vært med i livet,nesten som normalt.

Har vel ikke sittet ned på sofaen overhodet. Unntaket var de første dagene etter første kuren. Da slappet jeg mye av.Mulig jeg rett og slett har vært for aktiv til å være på cellegift.
Ikke latt kroppen hvile.

Nå får jeg kanskje lide fordi jeg har vært så så hyper.
De ringte nemlig fra sykehuset i ettermiddag. Forsto med en gang at noe var galt.

Hadde vært der i formiddag, hos legen med fløyelsøynene. Tok prøver. Snakket om behandlingen fremover.Jeg hadde tusen spørsmål. Og fikk noen svar.

Nå er svarene på blodprøvene kommet.
Verdiene på de hvite blodlegemene mine er veldig lave. På grensen. Sykehuset vil ta nye prøver i morgen. De hvite blodlegemene beskytter meg mot sykdommer. Mitt immunforsvar er lavt.
Hvis verdiene er lavere i morgen, kan jeg ikke behandles.
Da blir cellegiftkuren utsatt.

Dette er min første nedtur som kreftpasient.
Og dette kom fullstendig overraskende på meg.
Trodde jeg var sterk som en okse. Det sier jo alle ellers at jeg er.
Men jeg er ikke som jeg er. Jeg går på heftige saker.
Cellegift.
Jeg må kanskje legge om stilen.

Har undervurdert kraften i cellegiften.
Giften som dreper alle hurtigvoksende celler i kroppen min.

Jeg har trodd at ved å leve sunt og aktiv ville jeg bli sterk. Jeg har trent og vært aktiv hver eneste dag. Men har glemt å hvile.

"Vi vil gjerne at pasientene skal komme seg opp av sofaen og ut. Du gjør mye riktig. Men du er nok i overkant aktiv. Kroppen trenger hvile," sa stemmen i telefonen fra sykehuset.

I forrige uke, etter portrettintervjuet med meg i Budstikka med en isbadende AC, sa den samme stemmen fra sykehuset:" Vi har aldri sett slik før, en kreftpasient som isbader."

Nå får jeg smake effekten over eget overmot.

Merker nå hvor ivrig jeg er etter å få dette overstått. 12 uker igjen, har jeg tenkt. Det må ikke bli lenger. Jeg har planlagt livet mitt, ukene,våren og sommeren etter denne cellegiftturnusen. 1 mai skal jeg være ferdig.

Tips til kjapp oppbygging av immunforsvar mottas med takk!
Håper en lang natt søvn hjelper...

8 kommentarer:

 1. Tips til bedre immunforsvar
  Kategori : Verdt å vite

  Vitaminer og mineraler
  Sørg for å få i deg alle viktige tilskudd kroppen trenger gjennom kosttilskudd og variert kosthold. Selen og vitamin A, C og E er spesielt gode antioksidanter og beskytter kroppen mot frie radikaler. Selen bidrar til å øke drepeceller som styrker vårt immunsystem. Sink og magnesium kan hjelpe kroppen til å beskytte deg mot forkjølelse. I Shines sortiment finner du et rikt utvalg av produkter som vil hjelpe deg med å beskytte immunforsvaret.

  Vann er også en vesentlig del av immunforsvaret og det anbefales å drikke rikelige mengder hver dag. Anbefalt inntak av vann er 1.5 – 2 liter daglig.

  Rød Solhatt
  Echinacea har vist seg å være den planten som gir den sterkeste stimuleringen for produksjon av hvite blodlegemer, som spiller en betydelig rolle for vår motstandskraft.
  Rød Solhatt virker bakteriedrepende og er med på å bygge opp immunforsvaret. Rød solhatt bør ikke brukes over lengre perioder.

  Akupunktur
  Akupunktur, som har lange røtter i kinesisk tradisjon, viser seg å ha svært positive effekter på styrkelse av immunforsvaret.

  Akupunktur bidrar til å styrke kroppens indre organer og dermed bedring av immunforsvar og generell helsetilstand. Dersom man vil prøve med akupunktur, anbefales det å la seg behandle regelmessig for å oppnå best mulig effekt.

  Sunn mat
  Hold deg unna all ferdiglaget og behandlet mat. Spis mer frisk frukt, grønnsaker, og fullkorn. Og det kan ikke bli sagt nok ganger: slutt å røyke!

  Søvn:
  Får du for lite søvn, vil kroppen jobbe på høygir og dette tærer selvfølgelig på immunforsvaret.

  Det er også viktig med rikelig med frisk luft og sollys. Lær deg å stresse deg selv ned. Finn en måte å slappe av på. Gå en tur, tren yoga, mediter, lytt til musikk eller les en bok.

  Mosjon:
  Det kommer stadig nye forskningsrapporter som understreker at mosjon definitivt kan stimulere oppbygging og styrking av immunforsvaret. Oppbygging av immunforsvaret skjer under lav til normal eller litt over normal intensitet på treningen.

  Trening vil også gjøre deg glad, og det er ingen ulempe for immunforsvaret. Mosjon vil også stabilisere vekten. Det er svært belastende for leveren dersom kroppen har for mye kroppsfett.
  Dette kan på sikt svekke immunforsvaret.

  Tenk positivt!
  En viktig faktor for å bedre vårt immunforsvar fra innsiden er å tenke positivt! Bruk tiden til hjelp, les gode bøker eller se en god film. Glade tanker i situasjoner der det er lett å tenke negativt gjør at innstillingen endres og positive tanker overtar. Gjør ting som gjør deg glad!

  Styrkeklemmer og alle mine tanker, vennen min.
  Anne

  SvarSlett
 2. PANG....kjenner følelsen....men hør nå her min venn!!! Jeg skulle legge inn veneport (VAP) fredagen før jeg skulle på 3.cellegift (mandager) og kom på sykehuset og prøvene var elendige...ingen operasjon, bare beskjed med legen om at jeg burde komme meg hjem og ikke omgås andre og passe på håndhygiene...og han hadde ingen tro på at jeg kom til å få cellegift mandagen etter. Jeg deppa og tenkte også som du at min høst/vinter var nøye planlagt og dette hadde jeg ikke tid til. Jeg var nede på 0.7 på fredag og mandagen var jeg oppe i 3,1 igjen! Jeg fikk da lagt inn VAP og fikk cellegiften tirsdagen. Etter det har jeg vært innenfor hver gang slik at jeg har fått kuren til planlagt tid.
  Så ser jeg her at du får gode råd om hvordan bygge opp imunforsvaret imellom kurer og da sier jeg bare OBS OBS OBS. Her MÅ du høre på legene og spørre dem hva du kan gjøre og ikke gjøre. Jeg har fått streng beskjed om å være forsiktig med diverse kosttilskudd under kur. Logikken er enkel syns jeg - cellegiften skal bekjempe det som ikke er bra i kroppen og det virker selfølgelig også inn på det som er bra. Jeg tror ikke det er noe kosttilskudd eller ting som skal hjelpe på imunforsvaret som faktisk skiller mellom de friske og de syke cellene...Dermed kan du ved å følge alle velmente råd og spise allslags oppbyggende piller/tilskudd gjøre slik at cellegiften virker dårligere.....Jeg vet ikke hva som er rett eller galt her, men jeg tok ikke sjangsen på å spise kosttilskudd som skulle hjelpe på imunforsvaret. Spurte legen nå når jeg var ferdig med mine 6 FEC100 om jeg kunne få begynne på Anitoksidanter igjenn og det fikk jeg nå klarsignal for.
  Jeg har også prøvd å leve som normalt - men har lyttet til kroppen og hvilt mye.
  Ønsker det masse masse lykke til med prøvene i morgen og at du får kur. Iflg. kreftpoliklinikken der jeg går så stiger verdiene veldig raskt når de først begynner å stige....Klem og varme tanker sendes deg:-))

  SvarSlett
 3. Huff, leit å høre. AC. Forter meg å hive meg på Jane Toves advarsel - jeg trodde også at kroppen skulle styrkes. Vet ikke hva som er rett, men jeg også er blitt advart mot å ta antiokdidanter nettopp fordi disse også vil styrke kreftcellene - og svekke cellegiftens effekt. Et minelandskap dette..lett å trå feil. Og rådene endrer seg med ny forskning. Husk at STERK kan du være etterpå, akkurat nå mens du er under behandling er trikset å tillate seg å være syk. Sliten. Nede.
  Selv har jeg begynt på Herceptin i dag - trodde det skulle være til april men fikk beskjed i dag om at det skal jeg ha hver tredje uke i ett år! Og selvfølgelig ble jeg dritkvalm igjen. Og det skulle ikke være mulig. Tillater meg å ligge rett ut her nå. Styrke!
  Klem, Lise

  SvarSlett
 4. Sier som damene her... Hold deg unna antioksidanter og andre tilskudd mens du går på cellegift!
  Og mye hvile er viktig! Jeg hvilte masse og var nok i overkant lat :-) Men unngikk både sykdom og utsettelser, så helt feil var det nok ikke... Og jeg var veldig påpasselig med å få nok søvn og mat osv. Merket med en gang at formen ble dårligere hvis jeg var seint oppe f.eks. Håper du får kur i morra! Lykke til:-)

  SvarSlett
 5. jorun ingolfsrudmandag, 06 februar, 2012

  Det er flott å være aktiv under cellegift, men man kan jo bli overaktiv også. Du har hatt litt av et tempo i det siste Anne Cecilie. Nå skal du ta hensyn til deg selv - til din kropp. Så hør på legen din. La din kropp være sjefen mens du går på cellegift.

  Da jeg fikk cellegift tok jeg ikke vitaminer eller noe annet tilskudd siden jeg hørte det kunne skade virkningen på cellegift. Men jeg trena noen ganger i uka og bada etterpå (ikke isbading). Det gjorde godt for sjel og kropp. Men jeg hvilte veldig mye. Lot min kropp bestemme hva jeg ville være med på. Og blodprøvene mine har vært fine, selv om jeg ikke spiste så sundt som du gjør.

  Blodverdier kan stige veldig fort. De kan være fine igjen i morgen sånn at du får kuren. Dette satser vi på :)

  Ta vare på deg selv vennen.

  SvarSlett
 6. Dette var nyttig lesning, jeg var ikke klar over at en ikke skulle ta vitaminer…
  Jeg er også brystkreftoperert og har hatt min første cellegiftkur i dag! Nå venter jeg bare på bivikningene og håper på det beste, men har bestemt meg for at jeg skal være flink og hvile.
  Lurte litt på parykk og ser at du har skaffet deg en, kjøpte du ekte eller uekte hår? Fikk du noen anbefalinger om hva som er ”best”? Jeg skal snart til frisøren og prøve div parykker som han har bestilt inn til meg – både med ekte hår og uekte. Er veldig usikker og er glad for gode råd.
  Lykke til videre i kuren, håper du får tabletter som hjelper bedre mot bivirkningene denne gangen, godt å vite at de har andre medikamenter som kan hjelpe.
  Kristine

  SvarSlett
 7. Jeg spiser sunt og variert,masse, frukt ,grønnt og bær, nøtter, lite kjøtt, ikke rødt kjøtt,
  jeg kjøpte uekte hår, de holder seg penere.når får du parykker hvor man ser hodebunnen igjeenom, så det ser naturlig ut!!
  tok med meg min frisør til å ta ut parykk til meg, bør halik farge og struktur som ditt hår, jeg fant ingen krøllete, vil derfor gå med glattere hår. vurderer å prøve en glattere og mørkere til fest-bruk... får se. lykke til!!!

  SvarSlett
 8. Hei, Anne Cecilie!

  Trefte deg på debutantdagane på Litteraturhuset, for ein tøff og bra person du er!

  Først av alt, så vil eg seie at eg tykkjer det er kjempebra og tøft at du er så open. Det er ikkje lenge sidan kreft var eit kjempetabu, og sånn er det heldigvis ikkje lengre.

  Eg har eit tips, kanskje har du fått det før, men sidan du spør om tips så tenkte eg at eg kunne dele. Når det kjem til både kvile og immunforsvar, så kan meditasjon vere eit godt verktøy, og særskilt kanskje medviten meditasjon, eller mindfull meditation som det heiter på engelsk. Det høyrest kanskje litt "alternativt" ut, men mykje vitenskapleg forskning, både innan psykologi og medisin, har gjort meditasjon til ein akseptert det av mange behandlingsopplegg. Her er to lenker, den eine forklarar greit litt om mindfull (eller medviten) meditasjon, medan den andre skriv kort om meditasjon og imunforsvar. Men heilt kort er poenget å øve seg på å vere tilstade i kroppen, og i augneblinken, samstundes som ein slappar av.

  http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/22/how-to-meditate-mark-vernon
  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8862275/Meditation-improves-the-immune-system-research-shows.html

  Lukke til Anne Cecilie!
  Kristina

  SvarSlett