mandag 31. oktober 2011

- Bokbad er gøy! Eller hva?-Det er ikke verdt jobben, sier de i forlaget mitt.- Det er demotiverende, de fleste forfattere sitter der alene, fortsetter forleggerne.
De snakker om bokbad og signering hos bokhandlere. Bokbad er en måte vi ukjente forfattere har en mulighet til å bli synlig på, men forlaget mener altså at det er tungt. Få potensielle bokkjøpere kommer på slike seanser.
Samme betraktninger har jeg fått av erfarne og besteselgende forfattere. Boksigneringer kan være gedigne nedturer. Dropp det, eller du må ihvertfall vite at du risikerer at nesten ingen kommer, at du selger en bok og at noen kommer drassende med en bok de allerede har kjøpt for å få signaturen din i boken.

Men jeg trosser likevel advarslene og nå i helgen tok jeg bilen og rullet ut på landeveien.
Tenkte at tryneeffekten har hjulpet meg før. Dermed dro jeg ut på mitt tredje bokbad i mitt drøye to uker lange forfatterskap, hvis jeg får lov til å kalle bokutgivelsen det.
Tidlig lørdag morgen kjørte jeg ned til sørlandsbyen.
Tvedestrand bokhandel og May kafe åpnet sine dører for meg.
Bokhandelen hadde kjøpt inn flere kasser med "På direkten."
Denne lille uavhengige bokhandleren i bokbyen tør satse på debutboken min og har rekker av boken i utstillingsvindu og i butikklokalet. Lokalavisen Tvedestrandsposten hadde noen dager for en strålende omtale av debutboken min.
Vis a vis bokhandelen ligger en koselig kafe. Om sommeren er den proppfull, om høsten og vinteren ganske glissent.
Da jeg åpnet dørene til kafeen nå lørdag ble jeg overveldet. SÅ mange hadde funnet veien til hovedgaten i Tvedestrand. Hver stol og krakk var opptatt, folk satt som sild i tønne for å høre om boken min.
Jeg ble intervjuet av kulturpersonligheten Jan Kløvstad og leste høyt fra boken min.
Folk ble, flere kom endatil frem og kjøpte boken min og ville ha en hilsen i den. Etterpå tenkte jeg at jeg leste for lenge, at jeg ikke hadde vært altfor bevisst hvor jeg skulle slutte opplesingen.
Og så tenkte jeg at det hadde vært deilig om noen, kanskje forlaget hadde drillet meg i hvordan vi forfattere skal opptre på et slikt bokbad.
Og så tenkte jeg videre st selv om ikke alle de 25-30 som var der den formiddagen kjøpte boken min, så har jeg gjort mitt beste for at de skal huske meg.Kanskje de kjøper boken til seg selv, bestevenninnen eller tanten sin til jul.
Dessuten; Det er gøy å treffe folk, treffe bokelskere, kritiske lesere og interesserte blikk.
Det er for disse jeg har skrevet historien om Christina Fiori Mørk, Petter Rollheim, Runa Jæger og alle de andre.
Derfor fortsetter jeg å dra på bokbad, på Sørlandet, i Gudbrandsdalen, Sandvika, i Asker og andre steder hvor bokhandlere inviterer meg. Kalenderen begynner å fylles opp av arrangementer, men jeg har kapasitet til mye mer.
Hvis jeg ikke får flere invitasjoner, kan det hende at jeg finner på en anledning til å oppsøke leserne selv!
Jeg synes det er gøy og givende å møte folk som er interessert i litteratur og som er entusiastiske til boken min. Det er et lite adrenalinkick for meg.
Ti-femten solgte bøker er derfor verdt turen! Kanskje noen av de andre tilhørerne kommer tilbake til bokhandleren og kjøper en bok.
Er de heldige finner de en signert utgave med min kråkeskrift.
Dessuten tenker jeg at slike bokbad og signeriner har langtidseffekt for en forfatter. De ansatte i bokhandleren får et forhold til deg, hvis de liker deg og boken din vil de anbefale den til kunder, og kanskje hvis du er heldig får du et oppslag i media også. Det avstedkom ihvertfall helgens bokbad. Hele to reportasjer i lokalavisen fikk jeg.
Etter boksignering og bokbad dro jeg ut til stedet vårt i uthavnen Holmesund.
Og i god Christina Fiori Mørk-stil tok jeg morgenbad i havet neste morgen. Hun lever videre i og med meg til neste bok.
Det handler nå om å finne inspirasjon til nye spennende scener. Passe creepy og.

4 kommentarer:

 1. Nå har jeg lest boka:

  http://www.tvedestrand.folkebibl.no/

  SvarSlett
 2. Å, så glad jeg ble over denne fine anmeldelsen. Det er jo kjempefint det du skriver. Bortsett fra det med kjærligheten da.... Skjønner at flere kvinner enn menn liker de scenene... Men tusen, tusen takk!! Håper jeg får flere lesere på Sørlandet av dette! og selvfølgelig flere andre steder og

  SvarSlett
 3. Boka er absolutt verdt å lese. Meget godt skrevet av en aktiv debutant. Vi gleder oss til neste bok her i Tvedestrand. ...og årets bok står fortsatt godt utstilt på torg og vindu! Vi har flere eksemplarer igjen, både signerte og usignerte!

  Og det er kommet mange godord i etterkant om bokbadet vi hadde hos oss!

  Jarmo Øystein Røvik
  Tvedestrand Bokhandel

  SvarSlett
 4. Så hyggelig å høre. Håper du vil selge mange flere. Hvis jeg rekker og du vil kan jeg sikkert komme og signere flere bøker, hvis du tror du får solgt dem altså :)

  SvarSlett