onsdag 2. november 2011

- Om terninger, slakt eller hyllest


Denne uken ble en forfatterkollega regelrett slaktet i VG.
"Finnes det overhodet ingen grense for hva slags vrøvl norske forlag kan finne på å utgi." skrev anmelder og forfatter Ingvar Ambjørnsen om Aschehoug-forfatter Stein Morten Liers "Bunnen av himmelen:"
En grusom henrettelse, terningkast 1 slo landets største avis fast. Heldigvis er Lier en etablert forfatter med flere suksesser bak seg.

Jeg syntes hele anmeldelsen var useriøs, fordi den ikke begrunnet kritikken. Jeg kunne ikke dy meg for å melde det og kommenterte dette på VG netts sider. Så at flere var enige med meg. Den voldsomme kritikken har etterpå bidratt til flere medieoppslag. Forfatteren har selv holdt klokelig kjeft.

Nådeløs verden

For dette er slik forfattere, skuespiller og andre kunstnere kan oppleve. Du stiller jobben din til skue, og blir sablet ned. En annen av høstens debutanter Ulrik Høisæter fikk også sitt pass påskrevet av VG: "Norsk krim trenger nye stemmer, bare ikke denne." Terningkast 2.
Men kjøperne blåser åpenbart i kritikken. Debutboken "Pokerfjes" selger som bare det, og Ulrik er i gang med ny bok.
Slik står det respekt av. Og det viser at selv om anmelderne har mye makt, kan forfattere selge bøker hvis forlaget og bokhandlerne, til tross for dårlige kritikker, satser og dytter forfatterne frem. Men dette er to viktige hvis*er.


Før min bok kom, fikk jeg ganske mange oppslag i media. Kjempeheldig var jeg med dette.
Lievel grudde jeg meg til de første anmeldelsene. Visste at forlaget også var spent. Men det har gått ganske bra. Jeg er ihvertfall fornøyd.


Navlebeskuende og personlig
Mulig denne bloggen kan oppleves som navlebeskuende.
En ny bekjent, en forfatterkollega sa forrige dagen: "Du er veldig privat i bloggen din da."
Ja, kanskje det. Mulig noen opplever meg både privat og navlebeskuende,men målet mitt har vært å dele erfaringer om det å skrive og det å debutere. Det er så mange som drømmer om det å skrive bok. Hvis jeg kan få andre i gang, blir jeg fornøyd.
Navlebeskuende?


Kanskje blir man slik når man viser verden noe man har jobbet med helt for seg selv så lenge.
Jeg er spent på lesernes reaksjoner, spent på bokanmeldernes reaksjoner.
Jeg må innstille meg på at ikke alle liker det jeg har skrevet.
VG var først ut med anmeldelsen, også hos meg.
Jeg er så glad for at jeg ikke fikk slakt. Ja, ja, jeg kan fortsatt få slakt selvsagt, men tenker at med fire bra omtaler bak meg tåler jeg det meste.
Forlat bloggen hvis dere ikke orker mer. For her følger omtalen, På direkten så langt har fått.


Her er noen stikkord fra anmeldelsene
VG: Solid krimdebut. Godt driv og sug i historien.Remen er en av ytterst få kvinnelige forfattere som skriver gode actionscener. Mer av det! Terningkast 4,
Dagbladet: Urtradisjonell krimdebut hvor det meste er riktig. Underholdende krim. Creepy, friske actionscener og en spenstig avslutning.
Krimtimen; P1: Spennende historie, en pageturner. Remen drar leseren inn i et inferno.
Tvedestrandsposten: Knalldebut. Det er godt driv fra første til siste side. Godt og sikkert språk.Etter så mye godord, ja, selvfølgelig noen kritiske bemerkninger også da, er jeg rustet til å takle rumperisting, særlig fordi jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger, både på Facebook, i SMS og muntlig av venner og mange kolleger. Akkurat det med kolleger,varmer meg spesielt.
Nå venter jeg på Aftenposten. Ja, det er jo ikke sikkert jeg får kritikk i Aftenposten, men er det kontinuitet i kulturdekningen deres, anmelder min gamle avis alle debutantene de skrev om i sommer. Den gangen vi alle boblet av sitrende forventing i den sterke sommersolen. Dessuten kan min andre tidligere arbeidsgiver, Dagens Næringsliv fortsatt komme med en anmeldelse, skjønt jeg tviler på det. Den rosa avisen liker å være først ute med siste nytt.
Så har vi alle regional og lokalavisene, for ikke å glemme bokbloggerne.
I fjor tok det flere måneder før avisene skrev om alle debutantene.

I det hele tatt: Jeg kan fortsatt ikke slappe av. Plutselig kjennes det lenge siden jeg sto på Operataket og boblet av sitrende forventing sammen med de 23 andre debutantene.

2 kommentarer:

  1. Så flott med gode anmeldelser! Selv kjøpte jeg boka di i forkant av en ferietur. Fanget opp bloggen din på Twitter, og vips bare MÅTTE jeg sjekke den ut. Kjente på kroppen det du har skrevet om å finne debutantene i bokhandelen. Måtte innom tre bokhandlere før jeg var i boks. Gubben kapret boka først på ferie, selv har jeg 100 sider igjen. Nå slites jeg mellom boka og et litt kjipere gjøremål: masteroppgave som skal leveres om to uker. Men så, så blir det avslutning! Godt driv i boka. Så langt er jeg veldig fornøyd! :-)

    SvarSlett
  2. Takk, så hyggelig!!!!! Du aner ikke hvor glad man blir for slike tilbakemeldinger fra lesere. Spre det gjerne til flere!! Og lykke til med masteroppgave. Det går sikkert kjempefint!

    SvarSlett