søndag 3. februar 2013

Mine råd til deg som får kreftÅ få kreft er et enormt sjokk. Du faller først ned i et dypt  mørkt hull og tror du skal dø.
Siden karrer du deg opp igjen. Noen fort, andre senere, noen få aldri.


Ingen kreftdiagnose er helt lik. Ingen krefthistorie er helt like.
Ingen kropp er lik.
Vi reagerer forskjellig på diagnosen, vi reagerer ulikt på behandlingen og vi blir friske igjen i ulikt tempo.

Noen blir aldri seg selv etter en kreftdiagnose.
Enda verre, - noen dør av kreften.

I denne bloggen fortalte jeg om  kreften min.

KREFTSYK JEG? FRA HIMMEL TIL HELVETE


Men det viktige er. De aller fleste av oss overlever kreften. To tredeler bekjemper kreften.

For brystkreft er overlevelse på 80-90 prosent.

Brystkreft er den vanligste kreftformen som rammer kvinner.

De aller fleste blir seg selv igjen. Med noen skrubbsår i sjelen, noen arr på kroppen og med nye tanker og erfaringer.

I høst akkurat ferdigbehandlet. Ut på tur hver dag!Mandag er det verdens kreftdag.
Ikke en dag å feire eller å markere kanskje, men en unnskyldnig for meg til å dele litt av min erfaring.

For det er mange som søker info om kreft og behandling. Hver dag lander mange hundre lesere tilfeldig her på bloggen min fordi de googler kreft, cellegift, kreftblogg, miste håret, mat mot kreft. Søkeordene avslører det.

Omtrent en tredel av oss blir en eller annen gang i livet rammet av kreft. Enda flere opplever at noen som står dem nære blir kreftsyke.

Kreft,- og det å fikse en kreftdiagnose burde derfor angå de fleste av oss.

Da jeg fikk kreft trodde jeg først at jeg kom til å dø.
Da det første sjokket hadde lagt seg, søkte jeg informasjon, og fant fort ut at det ikke fantes en bok om brystkreft som ga meg alle svar, som kunne forberede meg på det jeg skulle gjennom, og som ga meg gode tips og råd.

Jeg fikk lyst til å skrive en bok for kreftpasienter som jeg selv hadde savnet.
Men det blir neppe noe av nå. Og det har sin egen historie.

Men før jeg avslutter å skrive om mitt kreftår her på bloggen, har jeg tenkt å dele av mitt overskudd,  av mine råd og tips her.

Først ut  noen overordnede råd.


OPPSØK LEGE VED DEN MINSTE MISTANKE.
ER DET KREFT ? Kjenner du en kul et sted på kroppen eller har store eller mystiske endringer et eller annet sted i kroppen. IKKE NØL! Ikke tenk at det går over. Oppsøk lege straks. Det er så viktig å oppdage kreften raskt. Overlevelseevnen er større dess tidligere kreften blir oppdaget.
Altså: ikke vær redd for å finne ut om du er syk. Ikke overse symptomer. Mas på legen eler sykehuset hvis du ikke får time fort.
Men prøv ikke å ta sorgene på forskudd.
Ventetiden er verst. Men ikke gjør den verre ved å frykte det aller verste.

Her er en av bloggene jeg skrev i ventetiden.


LEGEN MED GULLSKOENE RINGTE MED DÅRLIGE NYHETER

TILLAT DEG Å BLÅSE UT.
 Når du har fått kreftdiagnosen blir du møkk-redd.
Tillat deg å føle på frykten, å føle på hvor glad du er i livet.
Gråt, hyl, skrik, gråt. Få ut all redsel. Synk ned i kjelleren, ned i det mørkeste, kjenn på frykten.
Men etterpå puss nesen, kom deg opp av gørra, brett opp ermene, se fremover! Rust deg til kamp. Igjen, ikke tenk det verste.
Stol på legene.


SETT DEG INN I DIN KREFTDIAGNOSE.
Spør legen ut om alt du lurer på om din krefttype, Søk info hos Kreftforeningen om din krefttype. Det er lurt å sanke inn mest mulig info om kreften din. Be om utskrift av epikriser og journal. Bli trygg på hva din diagnose faktisk innebærer og hva du må forberede deg på av behandling. Men begrens googlingen din. Da er det lett å bli redd.

DETTE FIKSER DU
Ikke la redselen lamme deg. Visualiser kreften til det sted på kroppen den finnes, og si til deg selv at resten av kroppen din skal bekjempe kreftcellene. Du skal bli frisk!

IKKE SAMMENLIGNE DEG MED ANDRE.
Det finnes mange skrekkhistorier om kreft. Nettet flommer over av forferdelige sykeskjebner. Det finnes masse triste blogger som kreftsyke skriver.  Skjerm deg fra skrekkhistoriene.
Folk kan ha samme type kreft som deg, samme grad, mindre kul, men allikevel går det galt for dem. Det er lett å bli redd hvis man hele tiden sammenligner seg med andre. Hvis folk vil fortelle deg sin krefthistorie, er det lov å si, "Vær så snill jeg vil ikke høre, jeg har nok med mitt."

ÅPENHET.
Vær åpen. Fortell dine omgivelser, familie, barn, kolleger at du har fått kreft.  Men begrens detaljene. Folk trenger ikke å vite alt. Jeg sendte samle-mailer og SMS til de fleste. Etter et par uker begynte jeg å skrive om kreften på bloggen.
Åpenhet har flere fordeler. Alle vet du er syk, du slipper å forklare det hele tiden. Og det fører til at du blir løftet frem av andres omsorg og interesse.
Men selv om du er åpen, trenger du ikke snakke om kreft hele tiden. Det er helt greit å si "Jeg har ikke lyst til å snakke om sykdommen nå." Vær tydelig med hvor dine grenser for åpenhet går.

JOBB.
Jobb så lenge  du orker. Da får du annet å tenke på enn sykdom. Legen min ville sykmelde meg straks jeg fikk diagnosen. Jeg jobbet til noen dager etter operasjonen. Men jeg har hele tiden gjort små bokting, hatt boksigneringer og skrevet på ny bok.

TENK ET SKRITT AV GANGEN.
 Kreftbehandlinger er utmattende. Mye prøver, bilder, MR, CT, venting, operasjon, cellegift, stråling. Nye leger, nye sykepleiere til stadighet.
Brystkreftbehandlinger er vel blant de mest  langvarige kreftbehandlinger. Fra jeg fikk diagnosen til jeg var ferdig med siste stråling gikk det ti måneder.
 Jeg bestemte meg tidlig bare å forholde meg til den behandlingen jeg hadde akkurat nå, ellers kunne alt virke fullstendig overveldende.
Først 6 cellegiftkurer av type FEC, så 12 nye cellegiftkurer av type Taxol, så 25 strålinger, så medisinering.
I stedet tenkte jeg . Nå har jeg fått 2 FEC-kurer, nå er jeg halveis osv.... Når jeg var ferdig med det første cellegiftregime, tillot jeg meg å feire bittelitt på en god dag. Sa til meg selv at nå var en etappe over. Slik markerte jeg alle etappene..


DETTE GJØR CELLEGIFTEN MED DEG


FEST FOR LIVET
Jeg samlet alle venner før jeg begynte på cellegiftkurene mine, på samme vis samlet jeg venner, naboer og støttespillere da jeg var ferdig med behandlingen. Fest for å prise livet og for å dele øyeblikket med folk som har vært der for meg.  Tenker at slike ritualer kan være fint for flere enn meg. Det markerer at du forsvinner litt fra det vanlige liv, og når du er på vei tilbake.

MAT MOT KREFT

AKSEPTER AT DU HAR FÅTT KREFT.
Du har fått kreft, det er urettferdig, men det er livet ditt. Du får det mye bedre hvis du ikke blir bitter. Ingen av oss har noen garanti for hvor lenge vi skal leve. Det er en klisje, men det eneste sikre i livet er at vi skak dø en gang.


LEV HER OG NÅ
Ikke bekymre deg for mye for fremtiden og ikke tenk for mye på hvorfor akkurat du fikk kreft. Livet er urettferdig ja, men ikke bli bitter. Vær heller glad og takknemlig for at du bor i et land hvor du får behandling.

KLAR FOR NY CELLEGIFT


HVIL OG LÆR DEG AVSPENNINGSTEKNIKKER
Det er slitsomt å være på vakt hele tiden, og å være redd. Lær deg metoder for å slappe av. Lær deg yoga og meditasjon. Kan hende arrangerer sykehuset ditt kurs i dette også.
Og lær deg å hvile etter hver aktivitet. Gå tur, så hvile litt på sofaen, før du henter barn, før du lager middag eller lignende.

TREN!
En trent kropp tåler behandlingen bedre. Dessuten så blir du i godt humør.
Trening motvirker at musklene blir for slappe av cellegiften . Cellegiften tar muskelmasse.
Er du ikke trent fra før, er det kanskje tøft å løpe nå, men liten innsats hver dag hjelper.
Trening kan dessuten være med på p motvirke tilbakefall. Forskning viser det!
Jeg satte meg som mål at jeg ikke skulle bli i vesentlig dårligere form av behandlingen . Lyktes med det. Hvilepuls er 60 etter behandling . Det er bra !

IKKE VÆR ALENE.
Skaff deg en likesinnet. Jeg skrev blogg og delte erfaringer, men mine innerste tanker og frykt delte jeg ikke her og heller ikke til  mange i familie og venner. Jeg har vært heldig og har hatt et par-tre andre brystkreft-jenter som jeg har gått turer med , trent med, grått og ledd med. Det er mange plager, bekymringer og tanker som vi har felles og som det er godt å slippe å dele med andre venninner.
Fellesskapet har betydd mye, og har fått meg ihvertfall til å føle meg mer normal opp i galskapen.

SPAR PÅ KREFTENE.
 Under behandlingen. Spar på kreftene. Behandlingsløpet er langt. Kreftene skal holde helt til mål. Jeg overdrev i starten, kjente meg ikke så sliten før etter kur 3.. Kreftene blir gradvis dårligere. Dette er et maratonløp,- og utholdenhet er viktig. Derfor er det viktig å hvile hver dag, før batteriene blir utladet.

BE OM HJELP
Ikke vær redd for å be venner og naboer om hjelp. Folk vil gjerne hjelpe, men glemmer ofte å spørre.


HA DET GØY.
Fyll hver dag med positive opplevelser. OK, det er ikke så lett å være glad og positiv den dagen du får cellegift eller dagene etterpå, men likevel, lur deg selv, fyll dagene med gode opplevelser.  Jeg gikk på turer hver dag.  Jeg leste gode bøker. Lyttet til musikk. Jeg omga meg med vakre ting. Drakk vann i mine yndlingsglass fra Biot i Sør-Frankrike. Var sammen med mennesker som ga meg energi. Lo, levde og elsket.
Hver søndag under cellegiftperioden møtte jeg en gjeng andre glade kvinner og badet, uansett vær og vind. Isbading ga meg kick!

Slik fortalte jeg om kreftåret mitt her på bloggen for en tid tilbake.

SLIK HAR JEG OVERLEVD KREFTÅRET


SETT DEG MÅL.
Jeg bestemte meg for flere ting. Og gjennomførte målene mine. Det ble min motor i sykeperioden.
Hver dag uansett form ut på tur, lange turer. Hver dag litt trening.
Hver dag sunn mat. Hver søndag om vinteren isbading.
Jeg bestemte meg også for å skrive på ny kriminalroman mens jeg var under behandling.

Mitt mål var å komme til Afrika med barna etter kreften. Å komme meg på Galhøpiggen til sommeren, og å begynne å ri igjen.

LÆR DEG Å SI NEI.
Prioriter hva du bruker kreftene dine på. Er du sliten, trenger du ikke treffe barndomsvenninnen som er hjemme fra USA eller gå på foreldremøte. Tenk på deg selv og gi mer blaff i hva andre tenker om deg.

IKKE BLI  SKUFFET
Du vil oppleve et ras av oppmerksomhet den første tiden når du har fått kreft. Ikke bli skuffet om den ene vennen etter den andre forsvinner ut i periferien. Noen synes kreft er vanskelig. Noen tenker at du har nok med ditt, og for andre blir din kreftdiagnose normal.


BRUK TID. Kroppene våre er kjørt ned i kjelleren. Kreftens herjinger, operasjon, cellegift og stråling tapper kroppen din helt for krefter, batteriene er utladet. Bruk tid på å bygge deg opp. Tren. Ikke la deg presse for tidlig tilbake til jobb. Ikke sammenligne deg med andre. Vi reagerer alle ulikt på behsndlingen, noen trenger lenger tid enn andre på å bli restituert. Aksepter at ting tar tid.  Det er tøft å gå på en smell etter kort tid på jobb.


VÆR GLAD, ikke depp for mye. Du blir ikke friskere av det.

PYNT DEG. Vær forfengelig selv om du er syk. Jeg sminket meg hver dag, tok på meg klær jeg trivdes i og sa til meg selv Du ser ikke så verst ut til å være på cellegift. Hver måned gikk jeg til hudpleie og SPA, selv om jeg visste at cellegiften ville bryte alt ned. Det fikk meg til å føle meg bedre og gjorde meg glad.


OG drikk masse vann underveis, hele tiden.  Det sørger for at kroppen kvitter seg raskere med slaggstoffer av cellegift og medisiner.

LYKKE LYKKE TIL. Å få kreft er et aldri så lite helvete, men det er håndterbart og du fikser dette.
For på den andre siden venter livet igjen.

LIVET ER VERDT Å SLOSS FOR.

SE PÅ KREFTBEHANDLINGEN SOM EN JOBB! og SE PÅ CELLEGIFTEN SOM DIN VENN, DIN LIVBØYE. DA BLIR DET LETTERE Å AKSEPTERE BIVIRKNINGENE.

21 kommentarer:

 1. Fine råd! Et spørsmål : Hvorfor skal du ikke skrive en slik kreftbok? Det er synd, du skriver godt og har mye på hjertet som angår folk som har fått kreft. Og vi andre lærer mye. Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde faktisk planer om det, og var i gang, men, men... andre må jo ha tro på det og..

   Slett
 2. Tusen takk for flotte råd og en gjennomgående positiv tone selv om temaet er vanskelig og skrekk fylt. Står selv midt oppe i behandlingene og kjenner meg veldig godt igjen i beskrivelsene dine. Det finnes så mange skrekk historier der ute som kan ta motet fra noen og enhver, så det var rent balsam for sjelen å lese innlegget ditt. Har også hatt veldig nytte av innlegget ditt som går på kreft og mat. Tusen takk Anne Cecilie, og masse lykke til når du nå starter på et nytt kapittel av livet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for oppmuntrende hilsen. Blir så glad når jeg forstår at jeg hjelper andre litt med mine skriverier... Lykke til med behandlingen!!

   Slett
 3. Det har vært en glede å bli kjent med deg.
  Du skriver så godt, klar og tydelig tale :-)

  Klem fra din navnesøster :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, igjen Thile,- Anne! for heiarop her og på FB!

   Slett
 4. Tusen takk for en "fin fortelling" om et vanskelig tema og gode råd på veien.
  Det er nok triste historier å lese, godt å høre om en postiv historie og om hvordan du har taklet dette året.

  Klem

  SvarSlett
 5. Takk for en hyggelig og oppmuntrende hilsen, anonym!!

  SvarSlett
 6. Takk for flottr oppsummering og fine råd. Jeg gleder meg til fremtiden :-)
  Lykke til videre du også

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen, Gunn Kristi, så bra du likte rådene mine og kanskje kan bruke noen. Lykke til med behandling!

   Slett
 7. Takk, tusen ganger takk. Og nettopp derfor håper jeg at du ikke stenger bloggen, fordi "den var boken" jeg ei heller fant når jeg trengte informasjon, råd og tips, og ikke minst pågangsmot. Jeg har ikke vært særlig redd, etter at jeg fant bloggen, den har gitt meg de fleste svarene jeg trengte og det har dermed også vært lettere for meg å forklare for mine nærmeste, når nye ting dukker opp.Bloggen har vært mitt leksikon, og jeg ønsker andre som opplever dette i fremtiden, skal få gleden av å bruke bloggen, slik jeg gjorde.
  Jeg er en klemme person, og hvis du var her akkurat nå, så hadde jeg klemt deg til måen og tilbake. Klem fra Tante Maggi
  Ps.Etterkontroll sa 100% kreftfri. Hurra. Kun 25 ganger stråling gjenstår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med resultatet fra kontrollen!! Deilig, - nå kan du slappe av. Stråling går greit. Husk å smøre deg godt etter stråling,- jeg gjorde det flere ganger om dagen... og luft puppen!!
   Så hyggeelig at du har likt hva jeg skriver og så bra at du har funnet trøst i bloggen. Blir rent rørt når du sier. at bloggebn har fungert som leksikon og veiviser er fantastisk! Da har skrivingen min hatt en funksjon!!

   Slett
  2. Og takk for nydelige tulipaner! De står fortsatt! Skrev en egen blogg om dem, men på en eller annen måte forsvant bilde. skal legge det ut igjen, straks jeg er ferdig med bokmanus. er i skriveboble med deadline mandag!

   Slett
 8. Så flott at det går fint for deg. Men viktig å huske at noen kjemper alt de kan og taper likevel.Det er lov å være fortvilet-hyle og skrike. En kan dessverre ikke vinne alt med positivitet. Vi prøvde, men mistet likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, man "vinner" ikke over kreften ved å være positiv, som mange folk sier. Akkurat det irriterer meg. Men jeg tenker at det hjelper å skape gode opplevelser som syk ved å tenke positivt og å fylle dagene med fine øyeblikk og ting man liker å gjøre. Så trist å høre at dere mistet en person dere var glad i for kreften. Det er en forferdelig sykdom, og jeg håper forskerne en dag finner en effektiv behandling som stopper celledelingen. Gode tanker til deg, anonym.

   Slett
 9. Hei jeg er Laura Byrd fra USA Jeg har nettopp opplevd underverkene av Dr. GARUBA kjærlighetsspell, som har blitt spredt på internett og over hele verden. Hvordan hjalp han vidunderlig folk over hele verden til å gjenopprette ekteskapslivet sitt og få tilbake tapte elskere , og også bidra til å vinne lotteri hva som helst problem du har. å finne vanskelig å få en jobb eller for virksomheten din til å trives. Jeg kontaktet ham etter å ha gjennomgått så mange vitnesbyrd fra forskjellige mennesker hvordan han bidrar til å bringe tilbake ex lover tilbake, jeg fortalte ham om mannen min som forlot meg for 8 måneder siden, og dro hjem med alt jeg hadde. Dr. GARUBA sa bare til meg å smile og ha en god følelse vil han håndtere alt på bare 24 timer. Etter den andre dagen ringte mannen min, jeg var bare så sjokkert, jeg plukket anropet og ikke kunne tro på mine ører, han ba meg virkelig om å tilgi ham og gi løfter på telefon .. Han kom hjem og fikk meg en ny bil bare for å bevise hans kjærlighet til meg. jeg var så glad og kalte Dr GARUBA og takket ham, han fortalte meg bare om å dele de gode nyhetene over hele verden. Velg hvis du trenger en effektiv og ekte stavkaster kontakt Dr. GARUBA via e-post: drgarubaakadreamcomethrough@gmail.com eller Hva -app på ham via +19293148822.

  SvarSlett
 10. Hvordan fikk jeg min ex ektemann tilbake ...........

  Jeg er Shannon etter navn. Hilsener til alle som leser dette vitnesbyrdet. Jeg har blitt avvist av mannen min etter tre (3) års ekteskap bare fordi en annen kvinne hadde en stave på ham, og han forlot meg og barnet lider. en dag da jeg leste på nettet, så jeg et innlegg på hvordan denne staveren heter Dr Isikoloon denne adressen isikolosolutionhome@gmail.com, som har hjelp til en kvinne å komme tilbake til sin ektemann, og jeg ga ham et svar på sin adresse og han fortalte meg at en kvinne hadde en stave på mannen min og han fortalte meg at han vil hjelpe meg og etter 2 dager at jeg vil få mannen min tilbake. Jeg trodde på ham, og i dag er jeg glad for å la dere alle vite at denne staveren har kraft til å bringe elskere tilbake. fordi jeg er nå fornøyd med mannen min. Takk til deg, Isikolo. Hans epost: isikolosolutionhome@gmail.com eller hans WhatsApp nummer: +2348133261196

  SvarSlett
 11. MÅ LESE:

  Hei alle, jeg heter Sara, jeg vil si en stor takk til den store dr. Ogundele for å bringe tilbake min lykke til meg. Jeg så hans kontakt på nettet av en annen dame som han hjalp før. Jeg vet ikke hvordan jeg skal uttrykke det han har gjort for meg fordi han har gjort mer enn bra for meg, fordi han brakte tilbake min kjæreste til meg, ikke bare min elsker, men nå min mann etter at han brøt sammen med meg i 6 år. Jeg setter stor pris på den store hjelpen han har gitt meg, og jeg tror jeg er den mest lykkeligste kvinnen her på jorden. Er glad for å få mannen min tilbake igjen, alt han gjorde for meg var bare om 24 timer, en kraftig mann, han tok tilbake mannen min som dro i 6 år på bare 24 timer, takk Sir. Jeg har inngått en avtale med ham om å dele sitt gode arbeid online og til og med på radiostasjonen. Hvis du vil takke Dr Ogundele for meg, eller du trenger hans hjelp, har Dr Ogundele muligheten til å løse noen form for problem, du kan nå Han via e-post: ogundeletempleofsolution@gmail.com. For WhatsApp og Viber Chat: +27638836445.

  SvarSlett
 12. Thanks to Dr.Kumola for helping me get my wife back, my wife started acting very weird, everything little thing she gets angry and she told me she wanted to move out. She finally moved out and things became hard for me I can't lie. I don't know what to do until I saw an advert of Dr.Kumola and how he helped people. I contacted his email (Dr.Kumola_lovespell@outlook.com) and told him everything. He assured me I will get her back after the spell. I did all the Prophet told me. My wife came home 2 days later, she said she did not know what got over her, we are back together Thanks to Dr.Kumola for bringing my wife back. Contact his email (Dr.Kumola_lovespell@outlook.com), he is a great Spell caster.

  SvarSlett
 13. Jeg gir et vitnesbyrd om Dr. Isikolo. jeg vant 100 000 euro i min lekelotteri, jeg tok et råd fra noen som snakket om denne flotte stavkirken, kalt DR ISIKOLO, personen la et vitnesbyrd på en blogg som sa hvordan DR ISIKOLO hjalp ham med å vinne lotteriet ved å sende ham vinnende nummeret jeg var nysgjerrig og jeg trodde det var all joke ikke før jeg kontaktet denne stavekassen for å vite for meg selv hvordan dette arbeidet forårsaker at jeg har brukt mye å kjøpe billetter og jeg vinner aldri. Jeg kontaktet ham og han fortalte meg de nødvendige tingene som må gjøres, og jeg gjorde det, og han fortalte meg å vente på 3days og virkelig ga han meg de vinnende tallene til å spille lotteriet som jeg gjorde, kan du tro at mitt navn var først blant vinnere. Han fortalte meg (min sønn, alt jeg trenger deg til å gjøre for meg, er at du deler disse vitnesbyrdene til andre slik at de også kan vinne lotteriet fordi jeg ikke har mye tid til å stave på internett) det er derfor jeg er dele dette vitnesbyrdet med deg om at hvis du vil vinne lotteriet, er dette slik måten online tips kan hjelpe deg, ta kontakt med ham på hans isikolosolutionhome@gmail.com eller Whatsapp ham på +2348133261196 er det eneste svaret. til at ditt problem med å vinne lotteri

  SvarSlett
 14. Med så mye i mitt hjerte er jeg her for å uttrykke meg selv hvordan Dr. Ilekhojie reddet mitt ekteskap fra skilsmisse. Meg selv og min mann hadde litt misforståelse, og det var tårer vårt ekteskap fra hverandre i det omfang min mann søkte etter skilsmisse. Så jeg har ikke annet valg enn å gå til internett for å søke etter løsning på problemet mitt, det var der jeg kom over Dr. Ilekhojie detaljer og om hvordan han har hjulpet mange mennesker ved å gjenopprette forholdet. Jeg kontakter Dr Ilekhojie og på mindre enn 48 timer avbrøt mannen min skilsmissepapirene. Nå bor jeg selv og min mann sammen i fred og harmoni takket være Dr.Ilekhojie for å redde mitt ekteskap fra å bryte opp, kontakt ham: gethelp05@gmail.com

  SvarSlett