lørdag 14. januar 2012

Helse-Norge på jordet!Husk penger når du skal på sykehuset!
Ja, du leser riktig.
Skal du få bekreftet om du faktisk har kreft eller ei, må du betale for deg også i det offentlige helse-Norge.

Første gang jeg opplevde å måtte betale for kreftundersøkelse, ble jeg forbannet og oppgitt.
Det var en vakker novemberdag. Snøen hadde kommet.
Med nervene opp ned,dro jeg til sykehuset. Hadde to uker før fått vite av legen på Volvat at jeg hadde en ondartet svulst. At ting så alvorlig ut. Jeg betalte rundt 2000 kroner for å få en rask diagnose. Orket ikke stå uker i den offentlige helsekøen.
Da jeg endelig ble innkalt til sykehuset,tok jeg det for gitt at alt var gratis.
Jeg var ør i hodet, redd og usikker. Visste ikke hvor alvorlig kreften var. Skulle inn til mammografi,ultralyd, biopsy og celleprøver.
307 kroner takk! Sa kvinnen bak skranken.
Ok, det er ikke mye penger.

Men inntil da hadde jeg trodd at kreftbehandlingen var gratis. Tenk hvis jeg hadde vært så distre, og det kunne godt ha skjedd,at jeg hadde glemt igjen lommeboken hjemme?
Det hadde vært ukult.


Når jeg nå skal inn i periodeen med cellegift, opplever jeg på ny å bli avkrevd penger. Nye 307 kroner for hvert besøk på sykehuset. For hver gang jeg skal ta en blodprøve,for hver gang jeg skal den forbannede cellegiften, blir jeg avkrevd penger først.

På samme vis må jeg selv betale for medisiner som skal hjelp mot kvalme og annet ubehag.
Jeg har råd til dette selvsagt.
Men for andre kan dette bli utgifter som er tøffe å bære.

Det er høl i hodet at kreftpasienter skal betale for legebesøk og undersøkelser.

Som kreftpasient når jeg jo veldig fort frikortnivået. Etter rundt seks legebesøk er nivået passert.
Hvert år får rundt 25-27.000 nordmenn kreft. Alle kreftpasienter opplever det samme.
Tenk hvor mange årsverk NAV hadde spart dersom behandlingen var gratis i utgangspunktet. Så mye papirarbeid og refusjon av utgifter som både sykehusene og NAV hadde sluppet!
Ressurser som kunne blitt brukt til å spare liv i stedet for.
Måtte bare si det.
Ha en fin lørdag!

4 kommentarer:

 1. Enig!!!!
  Jeg skulle virkelig ha skrevet opp alle mine utlegg gjennom 10 år!!! Innimellom blodprøver etc på Fredrikstad sykehus!!!
  Det er så dumt opplegg...
  Jeg reiste til Radiumen 2 ganger i året de første 5 årene... Nei, helt hull i hodet!

  Klem og ha en fin helg! Så fin som du kan, vennen min. Tenker på deg.

  SvarSlett
 2. Bra du sier det, AC! Er vi mange nok som sier fra begynner de kanskje å tenke...kanskje. Kjør på!

  SvarSlett
 3. Enig med deg ja. Som enslig forsørger med medium inntekt merkes det snart på økonomien når en er syk. Jeg er rett og slett redd for hvordan det skal gå framover når jeg begynner på cellegift. Hvor snart kommer jeg meg, til å begynne i arbeid igjen, og om jeg i det helle tatt kommer meg nok til å begynne i 100% stilling. Med lang vei til sykehus og behandling kreves det også at en søker om å få dekket utgifter til buss/båt, og det kan jo ta sin tid. Tror helse norge tjenger på det at syke folk rett og slett ikke orker styret med å søke om å få de pengene tilbake.

  SvarSlett
 4. Helt enig!! Jeg hadde selvfølgelig frikort før nyttår og stod jo som et spørsmålstegn da jeg måtte betale egenandelen på 1.kur etter nyttår. Og stakkars sekretæren på kreftpol såg på meg med fortvilelse i blikket og sa: Beklager men jeg må be deg betale...ja det er jo ikke hun som har bestemt dette. Jeg samler opp reiseregningene og den siste var på over 1700,- og kom på konto omtrent 3 uker etter at jeg hadde sendt den inn ved siste kur før jul. Jeg samler opp slik at det ikke skal bli så mye papirarbeid på meg selv. Men tenk om jeg var aleneforsørger med små barn og måtte vente til over jul for å få de pengene som jeg helt sikkert hadde trengt før jul. Men jeg har "bant" meg på at jeg skal orke å sende inn ALLE reiserekningene - de skal iallefall ikke slippe å tilbakebetale dem!!
  Lykke til med kur forresten og klem:-))

  SvarSlett