onsdag 20. november 2013

Åpenheten har kostet

Sesongen for vinterbading er i gang. De kalde badene fyller meg med skrekk, glede og energi

I dag er det nøyaktig to år siden jeg fortalte omverden at jeg hadde fått kreft.
Beskjeden hadde jeg fått noen dager før.
Den gang følte jeg at jeg ikke hadde noe valg. Jeg måtte være åpen. Jeg kunne ikke gjemme meg.
Herregud,  eller som Christina Fiori sier, "mon dieu", jeg hadde akkurat realisert drømmen, jeg hadde debutert som forfatter!
Hvis jeg gikk i hi, kunne jeg jo ikke fortsette  å jobbe for at boken min skulle nå ut til nye lesere, jeg kunne ikke delta på bokarrangementer eller gi intervjuer.
Jeg valgte en åpen stil. Og jeg blogget.
Alle visste det samme. Jeg eide sannheten om min sykdom. Slik unngikk jeg spekulasjoner.

Denne bloggposten fortalte jeg om kreften: Fra himmel til helvete

Etterhvert fikk bloggingen sin egen dynamikk. Venner og kolleger fulgte meg. Andre kreftpasienter fant råd og trøst i bloggen.
Bloggen ble til og med lagt ut på VG.no, Budstikka, Aftenposten, Dagbladet,  Journalisten, NRK radios Ekko og mange andre omtalte bloggingen min.


Og ja, det ble mye AC, mye AC og kreft, mye AC og Christina Fiori Mørk, mye AC og bok.
Men selv om jeg var åpen, også i det offentlige rom, var det mye jeg aldri fortalte om.


Men mange ristet på hodet av meg. Jeg visste det.

Vi har valg, andre velger en annen stil.

Andre velger å gjemme seg. Isolere seg. Kanskje ikke fortelle om kreften, ihvertfall ikke om type kreft.
Jeg tok den helt ut, ville mange si.
Og muligens ble skrivingen også litt terapi for meg. Jeg fikk mye ut. Og de følelsene jeg ikke kunne dele på blogg gjorde jeg om til noe annet, større, verre eller bedre i det nye bokmanuset. For tenk, nesten hver dag i løpet av behandlingen skrev jeg litt. Ikke i de verste periodene, men ellers...


I går var jeg på tur med en god ny venninne. Ja, kreften har faktisk gitt meg nye venner. Vidunderlig er det. Vi tok bilde av oss selv der vi gikk på tur i solen og sendte det til legen som opererte oss begge. Kirurgen med gullskoene.
Fulle av latter, livsglede og latter ønsket vi å fortelle legen vår at vi var takknemlige og i god form
Etterpå snakket vi om hva kreften har gjort med oss. At vi selv om vi  prøver aldri helt blir som før.
At vi er glade som har hverandre. Fordi det er så mange andre som ikke forstår.


Da fortalte jeg henne hva jeg hadde hørt en venn hadde sagt om meg. "Er kreften blitt hobbyen hennes eller?" Noen har reagert på at jeg har blogget om kreften, noen mener jeg har vært for åpen, at  jeg ikke blir ferdig, at jeg ikke slutter helt å blogge om livet etterpå, at jeg svarer for mye når folk spør.
Min venninne sa. "Han tar feil, det er ikke hobbyen vår. Det er livet vårt."

Nettopp. Kreften er med oss selv om vi er friske. Tanken, frykten, smerten ligger der på lur, ikke alltid selvsagt. Men hver dag, noen ganger hyppigere enn andre, farer tankene og frykten gjennom oss.
Jeg som  før alltid tok god helse for gitt, vet at det er så langt fra sannheten.

Men jeg er lykkelig, enda mer lykkelig enn før,- bare litt trist av og til. Fordi sykdommen har gjort noe med meg og de jeg er glad i.

Å, jo, jeg har fått tilbake håret, mesteparten av energien, arret på puppen er vakkert og knapt synlig,  kroppen er min,  musklene er tilbake, neglene er vokst ut, øyevipper og øyenbryn likeså, hevelsene fra beina er borte, jeg lever, jeg jobber, jeg bader i kaldt vintervann,  løper, jeg er mamma og jeg skriver.
Men likevel. Jeg er endret.
Jeg har fått et mer alvor i livet. En mer intens tilstedeværelse.  En stor takknemlighet.
Jeg gir blaffen i trivialiteter og detaljer, og forstår  meg ikke på folk som klager over detaljer som forkjølelse, dårlig vær, dårlig service eller støv i krokene.
Jeg gleder meg over hvert sekund med barna, over reiser, over bading i kaldt vann, at kroppen min igjen er yogamyk, at kondisen er bra, at jeg har en jobb å gå til, at jeg har et nesten ferdig bokmanus, at alle rundt meg er friske, at jeg har gode venner og en flott familie, at jeg snart skal feire jul med de jeg er glad i.
Jeg lever og er uendelig glad for det!!
Likevel.
Å ha kjent på frykten, og ikke vite om jeg ville overleve noen uker, har gjort noe med meg.
Frykten ligger på lur. Den er bleknet, men den ligger der.
Og frykten og de vonde følelsene kjennes selvsagt ekstra sterke i tiden rundt nye undersøkelser. Tiden er der for meg nå,- snart.
Skrekken er tilbakefall. Skrekken er å få kreft på ny med spredning.
Jo, kreften var agressiv, men jeg har gode prognoser. Problemet er at legene ikke likevel helt vet. Noen av oss med gode prognoser får likevel tilbakefall.
Så mange sier. "Å, brystkreft, det er jo grei skuring. Legene er så flinke nå."
Det disse ikke vet er at behandlingen påvirker så mye i kroppen din, og at skulle vi få brystkreft igjen, brystkreft med spredning så er den uhelbredelig. Det finnes ingen effektiv kur mot metastaser. Brystkreftpasienter med fjernmetastaser dør.

Det er den vissheten og det alvoret som har tatt plass i meg og min  nye venninne. Som gir oss en intensitet, som gjør at tårene iblant kommer, men som også like mye kaller på latter


Jeg vet at mange ikke forstår. Folk er lei av kreft , lei av å høre om bivirkninger eller at livet er litt annerledes. Folk jeg trodde var venner er borte. Livet må gå videre, sier andre. Ja, livet går videre. Men det er et annet liv.
Jeg vil aldri få et like bekymringsløst liv igjen. Men kanskje det likevel er blitt et mer meningsfylt liv. Fordi jeg ikke tar noe for gitt lenger. Fordi jeg vet hvem som er venner, og fordi jeg vet hvem som er der uansett.
Og jeg vet med hånden på hjertet at jeg ikke kunne valgt en annen vei enn åpenhet.
Ut på tur med gode venner, det er terapi.

Naturopplevelser har alltid gitt meg mye.Men nå enda mer enn før!

Kroppen funker!

18 kommentarer:

 1. Du skriver utrolig fint, Anne Cecilie! Og du setter ord på de samme tankene jeg har. Frykten kommer snikende av og til. Vi må bare ikke la den ta overhånd. Bare kjenne litt på den, for så å puste godt inn og kjenne på hvor heldige vi er som lever og er friske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, frykten ligger der på lur, oftest i dvale, og det er om å gjøre at vi lar den være der mest mulig. Leve her og nå, rett og slett!

   Slett
 2. Jeg synes du er tøff jeg. Hver velger sin egen stil og det synes jeg folk bør respektere. Men det koster å stikke seg frem, det vitner også det du skriver om folks uvitenhet/dumme utsagn om..Kan tenke meg at det sårer, men det håper jeg du greier å heve deg over :) Keep the good spirit on!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord, Anita. Takk for sist, og kos deg fortsatt i Italia.

   Slett
 3. Jag tror att det är bra med öppenhet. Det hjälper alla oss andra som har drabbats av bröstcancer. Vi är många som har gått igenom det och att vi nu känner att livet börjar bli som vanligt. Det finns hopp att vi ska få leva många år till och få följa våra nära och kära

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, håp er mye bedre å leve med enn frykt. Og det er deilig å kjenne at livet er på vei tilbake.

   Slett
 4. Veldig bra skrevet. Det er viktig med åpenhet!

  SvarSlett
 5. Tusen tusen takk for at du har delt med oss. Klem fra Sissel oppi Trøndelagen

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og så hyggelig at folk gidder å lese bloggen min!

   Slett
 6. Veldig godt skrevet og veldig viktig for deg og for andre. Kreft er en sykdom der din egen metale styrke kan hjelpe. Kreft er alt for tøft til å bære alene. Selv om du mister noen få venner vil de andre være desto nærere. Ofte er fellesskapet med andre kreftpasienter og pårørende eksta godt. Det er først når man har vært igjennom en slik sykdom at man kan forstå dine utfordringer. Unni min kone var også veldig åpen om sin sykdom. Det hjalp oss veldig mye og gjorde livene våre veldig mye bedre og nærere enn de elles ville blitt. Mange venner er usikre på hvordan møte deg, gjennom din åpenhet hjelper du dem til å tørre å gi nestkjærlighet. Fortsett slik, gi aldri opp åpenheten, selv du fortsatt skal få ha den privat som er viktig for deg. Jeg ønsker deg et godt og intenst liv og neste gang du skal til undersøkelse og gruer deg, så tenk på at vi er mange som støtter deg i våre tanker. Takk for din åpenhet. Haakon Wiig

  SvarSlett
 7. Tusen takk for varm og hyggelig hilsen. Ja, åpenhet har vært bra for meg, og jeg er blitt løftet frem av folks omsorg og entusiasme.

  SvarSlett
 8. Tankevekkende. Merkelig at folk mener seg i stand til å mene noe om hvordan andre skal oppføre seg under alvorlig sykdom. Det er jo egentlig ikke noe å kaste bort tid på, men lett å forstå at det er vanskelig å la være. Lykke til med den nye boka. Det er intet mindre enn imponerende at du snart har et manuskript ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen. Nei, man stopper ikke å bli overrasket over folk, mange har sterke oppfatninger om hva som er rett og galt for syke. Det verste jeg hører er når folk sier " er du positiv og glad får du ikke kreft igjen." Som om man kan styre kreft med humøret sitt. Ja, prøver å skrive da,- det har vært god terapi i romanprosjektet...

   Slett
 9. Vakre bilder og kloke ord. Synes jeg. Jeg tror åpenhet er bra. Ønsker deg lykke til videre :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for god-ord!! Ja, åpenhet var min vei, men for andre fungerer ikke det. Vi er ulike, men det gjelder å finne sin egen vei.

   Slett
 10. Ønsker deg en god jul med minst mulig bekymringer.

  SvarSlett